Źródła przychodów a konstrukcja rachunku wyniku podatkowego - Poszwa, Michał (The sources of revenue vs. the construction of the tax result account, 2018)
Celem artykułu jest analiza konsekwencji wyodrębnienia źródeł przychodów uzyskiwanych w ramach działalności gospodarczej dla procedury i organizacji rachunku wyniku podatkowego. Przedmiotem analizy są przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych. Podatnicy podlegający ustawie ustalają dochód do opodatkowania, uwzględniając obszary działalności, z których dochody muszą być ustalane odrębnie. Konieczne jest zwłaszcza wyodrębnienie przychodów i kosztów określonych jako zyski kapitałowe oraz pozostałe. W artykule zastosowano metodę analizy regulacji prawnych oraz literatury przedmiotu. Rezultatem przedstawionych badań jest identyfikacja i analiza przychodów zaliczanych do poszczególnych źródeł, a także analiza konsekwencji ich wyodrębniania dla procedury ustalania kosztów. Koszty uzyskania przychodów powinny zostać przyporządkowane do źródła przychodów na podstawie dowodów źródłowych i rozliczeń. Pozwoli to na prawidłowe ustalenie dochodu z danego źródła
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 506, s. 105-112
Keywords: źródła przychodów; grupowanie kosztów; rachunek wyniku podatkowego; sources of revenue; costs grouping; tax result account