Ewolucja zrównoważonej karty wyników na potrzeby zarządzania bankiem - Niepolowicz, Maria (The evolution of Balanced Scorecard in respect of bank management needs, 2018)
Obecnie banki, które chcą przetrwać i rozwijać się, muszą poradzić sobie z dynamicznymi zmianami, rosnącymi wymaganiami klientów i ostrą konkurencją. Wymagania rynku powodują, że banki muszą posiadać bardzo dobrą strategię oraz właściwy instrument, który umożliwi im odpowiednio dokumentować, komunikować i mierzyć strategię banku oraz postępy w jej realizacji. Doświadczenia światowe wskazuję, że instrumentem tym może być zrównoważona karta wyników. Biorąc pod uwagę specyfikę sektora bankowego, zasadne jest przyjęcie dodatkowej perspektywy, odpowiedniej do wspierania planowania, zarządzania i kontroli ryzyka. Należy także przedstawić kluczowe determinanty charakteryzujące sprawne zarządzanie w warunkach ryzyka. W związku z tym głównym celem artykułu jest przedstawienie ewolucji zrównoważonej karty wyników dla banku. W artykule zastosowano następujące metody badawcze: badania literatury, wnioskowane przez analogię, analizę regulacji prawnych (ustawa prawo bankowe) oraz analizę przypadku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 506, s. 75-83
Keywords: zrównoważona karta wyników; bank; perspektywa ryzyka; balanced scorecard; risk perspective