Procesy komunikacji w zarządzaniu projektami - Klinowski, Marcin (Processes of communication in project management, 2018)
Działalność przedsiębiorstw w coraz większym stopniu związana jest z realizacją projektów (przedsięwzięć). Wraz ze wzrostem zainteresowania projektami pojawiła się potrzeba doskonalenia licznych elementów w zakresie usprawnienia procesu ich realizacji. Jednym z nich jest niewątpliwie komunikacja, która stanowi ważną składową każdego przedsięwzięcia. Celem niniejszego artykułu jest ukazanie złożoności procesu komunikacji w projektach oraz wskazanie czynników, które warunkują jej prawidłowy przebieg. Można też postawić hipotezę, że komunikacja odgrywa kluczową rolę w realizacji projektów zakończonych z sukcesem. Aby osiągnąć założony cel oraz zweryfikować hipotezę, najpierw przedstawiono istotę komunikacji, następnie ukazano jej funkcje oraz formy i na koniec przeanalizowano procesy komunikacji w projektach. Metodami badawczymi wykorzystanymi do opracowania artykułu były krytyczna analiza literatury z zakresu zarządzania, controllingu i zarządzania projektami oraz metoda deskryptywna
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 506, s. 43-50
Keywords: komunikacja; projekt; zarządzanie projektami; communication; project; project management