Analiza korzyści z zastosowania symbiozy przemysłowej - Preisner, Michał (Analysis of industrial symbiosis benefits, 2017)
W związku z przyjęciem przez Komisję Europejską ambitnego pakietu dotyczącego gospodarki o obiegu zamkniętym państwa członkowskie UE zostały zobligowane do zapewnienia wysokich poziomów w zakresie gospodarowania odpadami ze szczególnym uwzględnieniem ponownego użycia, recyklingu i odzysku. Jednym z narzędzi mogących się przyczynić do poprawy stanu aktualnego przez zawrócenie do obiegu materiałów i energii jest zainicjowanie symbiozy przemysłowej. Mająca ponad pół wieku koncepcja została zapomniana z powodu intensywnego wykorzystywania surowców naturalnych w gospodarce linearnej. Istnieją przedsiębiorstwa, które od lat stosują rozwiązania wpisujące się w koncept symbiozy, której inicjacja najczęściej spowodowana była wyraźnymi korzyściami finansowymi. Celem niniejszego artykułu jest analiza korzyści wynikających z zastosowania symbiozy przemysłowej na wybranych przykładach z państw UE oraz zestawienie ich z ewentualnymi wadami lub niezbędnymi nakładami inwestycyjnymi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 494, s. 200-209
Keywords: symbioza przemysłowa; gospodarka o obiegu zamkniętym; ekosystem przemysłowy; produkty uboczne; odpady; wymiana energii; industrial symbiosis; circular economy; industrial ecosystem; byproducts; waste; energy exchange