Wpływ zastosowania zmiennofazowego magazynu ciepła na temperaturę w sieci ciepłowniczej - Nogaj, Kinga (The influence of using heat storage with PCM on inlet and outlet temperatures in substation in district heating system, 2017)
W artykule wskazano kierunki rozwoju nowych generacji systemów ciepłowniczych z wykorzystaniem materiałów zmiennofazowych oraz przedstawiono kryteria istotne przy wyborze materiału zmiennofazowego. Za cel pracy przyjęto określenie wpływu zastosowania zmiennofazowego magazynu ciepła na temperaturę powrotu z instalacji do sieci ciepłowniczej. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że wybór najkorzystniejszego materiału akumulującego ciepło zależy od temperatury powrotu sieci ciepłowniczej. Wprowadzenie zmiennofazowego magazynu ciepła do systemu ciepłowniczego pozwala na uzyskanie temperatury powrotu z instalacji na poziomie temperatury zgodnej z przyjętą tabelą regulacyjną dla temperatur zewnętrznych standardowego sezonu ogrzewczego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 494, s. 174-188
Keywords: system ciepłowniczy; sieć ciepłownicza; zmiennofazowy akumulator ciepła; heating system; heating network; PCM heat accumulator