Występowanie potencjalnie chorobotwórczych bakterii w powietrzu na liniach produkcyjnych zakładu przetwórstwa rybnego - Marosz, Agata; Breza-Boruta, Barbara; Kroplewska, Magdalena (Occurrence of potentially pathogenic bacteria in the air on production lines of the fish processing plant.., 2017)
Celem pracy było określenie koncentracji potencjalnie chorobotwórczych bakterii w powietrzu na terenie zakładu przetwórstwa rybnego. Do badań wyznaczono 5 stanowisk pomiarowych na różnych etapach procesu technologicznego oraz w holu poza halami produkcyjnymi. Próbki powietrza pobierano metodą impakcyjną z użyciem aeroskopu MAS – 100 Eco. Największe zanieczyszczenie powietrza przez pałeczki coli (w tym Escherichia coli) oraz gronkowce stwierdzono w strefie niskiego ryzyka. Jednakże maksymalne wartości ogólnej liczby bakterii odnotowano w powietrzu poza halami produkcyjnymi. Sporadycznie w badanym bioaerozolu występowały Listeria spp., a wśród nich nie wykryto gatunku L. monocytogenes. Z badań wynika, że powietrze może być przyczyną skażenia mikrobiologicznego żywności na każdym etapie produkcji, przyczyniając się do jej psucia i zagrożenia zdrowotnego konsumentów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 494, s. 132-142
Keywords: bakterie; powietrze wewnętrzne; skażenie mikrobiologiczne; Listeria spp.; zakład rybny; bacteria; indoor air; microbial contamination; fish plant