Wycena bilansowa obligacji w zamortyzowanym koszcie – wybrane aspekty - Szydełko, Łukasz (Bonds balance sheet valuation in amortised cost – chosen aspects, 2018)
Wycena bilansowa obligacji zakwalifikowanych do kategorii aktywów finansowych utrzymywanych do terminu wymagalności lub pożyczek udzielonych i należności własnych odbywa się na podstawie zamortyzowanego kosztu. Takie rozwiązanie może być również zastosowane przy wycenie bilansowej zobowiązań finansowych emitentów obligacji. Obliczenie zamortyzowanego kosztu wiąże się z koniecznością ustalenia efektywnej stopy procentowej. Przyjmuje się, że z matematycznego punktu widzenia jest ona wewnętrzną stopą zwrotu określoną na podstawie przepływów pieniężnych związanych z obligacją. Przy jej obliczaniu mogą wystąpić pewne problemy, co również bezpośrednio przekłada się na estymację zamortyzowanego kosztu obligacji. Jest wiele czynników, które w istotny sposób oddziałują na te parametry. Szczególne znaczenie w tym zakresie mają występujące dyskonta, premie czy okres inwestycji lub czas, na jaki zostały wyemitowane obligacje. Kluczowe są również opłaty i prowizje brokerskie. Nie bez znaczenia jest także zmienność kuponów odsetkowych, która w wielu przypadkach prowadzi do korekty efektywnej stopy procentowej i poziomu zamortyzowanego kosztu. Celem artykułu jest przedstawienie sposobów wyceny bilansowej obligacji ze szczególnym uwzględnieniem zamortyzowanego kosztu i efektywnej stopy procentowej. Przyjęty cel zdeterminował wybór metod badawczych. W opracowaniu wykorzystano krytyczny przegląd literatury oraz przepisów prawnych obowiązujących w roku 2017 i metodę rozumowania przez analogie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 464-472
Keywords: obligacje; wycena bilansowa; zamortyzowany koszt; efektywna stopa procentowa; bonds; balance sheet valuation; amortised cost; effective interest rate