Nowy raport biegłego rewidenta – implementacja przy audycie spółek WIG-20 - Kutera, Małgorzata (New statutory auditor report − implementation in audits of WIG-20 companies, 2018)
Celem artykułu jest prezentacja istotnych zmian w sposobie raportowania przez biegłego rewidenta wyników audytu do inwestorów oraz analiza stopnia ich implementacji przy badaniu sprawozdań finansowych spółek zaliczanych do WIG-20. Wydawana do tej pory, dość sztywna w brzmieniu opinia wraz z raportem nie spełnia już oczekiwań środowiska biznesowego. Główna teza brzmi: nowa struktura raportu biegłego rewidenta pokazuje istotne elementy metodologii badania sprawozdania i dzięki temu ułatwia czytelnikom zrozumienie wyników audytu. Artykuł opiera się na analizie zmian legislacyjnych w tym zakresie oraz opinii z badania skonsolidowanych sprawozdań finansowych największych spółek notowanych na warszawskiej GPW. Opracowanie prezentuje kluczowe zagadnienia związane ze zmianą międzynarodowych i krajowych przepisów prawnych dotyczących raportów przygotowywanych przez biegłych rewidentów oraz ich praktyczną implementacją przez spółki audytorskie. Wyniki badań wskazują, że część biegłych rewidentów na bieżąco wdraża nowe elementy raportowania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 281-292
Keywords: opinia biegłego rewidenta; rewizja finansowa; spółki giełdowe; międzynarodowe standardy badania; statutory auditor opinion; financial audit; listed companies; international auditing standards