Rachunkowość jako źródło informacji o innowacjach - Dyhdalewicz, Anna; Gmińska, Renata (Accounting as a source of innovation information, 2018)
We współczesnych warunkach globalizacji do wiodących czynników determinujących wzrost gospodarczy i społeczny należą wiedza i szeroko pojęte innowacje. Artykuł jest głosem w dyskusji na temat tego, czy rachunkowość jako system informacyjny dostarcza przydatnych informacji o realizowanych procesach innowacyjnych i ich efektach. Przedstawiono pojęcie innowacji i ich klasyfikację, problemy generowania informacji o innowacjach w sprawozdawczości finansowej, a także wskazano metody rachunkowości zarządczej zorientowane na zarządzanie innowacjami. Postawiona w artykule teza oraz zaprezentowane wnioski są oparte głównie na krytycznej analizie literatury przedmiotu z zakresu rachunkowości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 122-132
Keywords: innowacje; sprawozdanie finansowe; wartości niematerialne i prawne; rachunkowość zarządcza; innovation; financial statement; intangible assets; management accounting