Problem braku jednolitej definicji kryptowalut a potrzeby rachunkowości. Przykład bitcoina - Druszcz, Piotr (The problem of the lack of a unified definition of cryptocurrencies vs. terms of accounting. Bitcoin example, 2018)
W wyniku ewolucji pieniądza mamy obecnie do czynienia z walutami wirtualnymi, dzieckiem postępu technologicznego oraz zmieniających się przyzwyczajeń społeczeństwa. Jedną z najpopularniejszych jest bitcoin, który mimo że powstał już w 2009 r., nie jest uregulowany prawnie i jednoznacznie zdefiniowany niemal w żadnym kraju. Regulatorzy wydają w tym zakresie głównie opinie i stanowiska, przy czym różnią się one znacząco na świecie. Brak wytycznych w tej kwestii, w szczególności zunifikowanych na szczeblu międzynarodowym, stwarza problemy dla rachunkowości, która nie wie, jak sklasyfikować ten twór inżynierii finansowej. Celem artykułu jest przedstawienie propozycji definicji kryptowalut w ujęciu rachunkowości, a także zasygnalizowanie rozbieżności w tej materii w różnych krajach. Ponadto autor chciałby włączyć się w nurt dyskusji na ten temat. Na osiągnięcie celu pozwoli wykorzystanie metody historycznej oraz metody dedukcji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 110-121
Keywords: bitcoin; waluty wirtualne; waluty cyfrowe; kryptowaluty; rachunkowość; regulacje; virtual currencies; digital currencies; cryptocurrencies; accounting; regulations