Próba określenia różnic kulturowych i ich wpływu na system rachunkowości w wybranych krajach w świetle koncepcji G. Hofstede i S. Graya - Czerny, Małgorzata (An attempt to define cultural differences and their impact on the accounting system in selected countries in the conceptual context of G. Hofstede and S. Gray, 2018)
W niniejszym artykule podjęto próbę uchwycenia najważniejszych różnic kulturowych pomiędzy Polską a jej bezpośrednimi sąsiadami – Rosją i Niemcami, w kontekście Hofstede’owskich wymiarów kulturowych, a następnie powiązania ich z kulturalnymi determinantami rachunkowości w świetle koncepcji S. Graya. Zastosowano przy tym metodę studiów literaturowych i wnioskowanie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 98-109
Keywords: uwarunkowania kulturowe; determinanty rachunkowości; systemy rachunkowości; cultural dimensions; determinants of accounting; accounting systems