Zafałszowania w sprawozdaniach finansowych i sposoby ich ograniczania - Burchart, Renata; Lelusz, Henryk (Falsifying financial statements and ways to reduce them, 2018)
W publikacji zaprezentowano wiele metod zaciemniania, fałszowania i fryzowania bilansu oraz rachunku zysków i strat w firmach. Przedstawiono również sposoby wykrywania, ograniczania i zapobiegania fałszerstwom w sprawozdaniach finansowych. W wykrywaniu oszustw księgowych może być pomocne badanie sprawozdań przez biegłych rewidentów, ale jedynie w dużych firmach. W procesie powstawania, ograniczania i zapobiegania fałszerstwom księgowym może być wykorzystany program monitorowania i wykrywania nadużyć, określany jako „czerwone flagi”, który może zniechęcić zarówno pracowników, jak i zarząd firmy do oszustw. Skutecznym sposobem zapobiegania nadużyciom może być też audyt wewnętrzny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 77-88
Keywords: podstawa opodatkowania; zafałszowania w sprawozdaniach finansowych; biegły rewident w wykrywaniu oszustw księgowych; monitorowanie i wykrywanie nadużyć; tax base; fraud in financial statements; auditor in detecting fraud; monitoring anddetecting of fraud