Raportowanie informacji niefinansowych - Błażyńska, Joanna (Reporting non-financial information, 2018)
Inwestorzy do oceny jednostek gospodarczych poszukują nie tylko informacji finansowych, ale także informacji odwołujących się do kwestii środowiskowych, społecznych i ładu korporacyjnego. Celem artykułu jest wskazanie zmian w prezentowaniu informacji niefinansowych i różnorodności podejść w tym zakresie. Działania podejmowane na arenie międzynarodowej ewidentnie zmierzają do poprawy jakości prezentowania informacji niefinansowych, rozpowszechniania dobrych praktyk i zwiększania zaufania w biznesie. Niemniej dotychczasowe rozwiązania ciągle powodują niedosyt. Stąd też wskazano podstawowe obszary raportowania informacji niefinansowych, które wymagają dopracowania. Odpowiedzią na postulaty interesariuszy może być raportowanie zintegrowane, ale zasadne jest prowadzenie badań naukowych ukierunkowanych na ich ujednolicenie. W publikacji zastosowano metodę porównawczą i metodę dedukcji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 59-67
Keywords: informacje niefinansowe; sprawozdawczość finansowa; raportowanie zintegrowane; non-financial information; financial reporting; intergrated reporting