Badanie rozwoju publikacji z zakresu balanced scorecard na podstawie artykułów opublikowanych w polskich czasopismach - Biadacz, Renata (Analysis of development of balanced scorecard publications on the basis of ar- ticles published in Polish magazines, 2018)
Celem artykułu jest przybliżenie stanu dorobku naukowego rachunkowości polskiej w zakresie stosowania strategicznej karty wyników jako jednego ze strategicznych instrumentów rachunkowości zarządczej. W pierwszej części opracowania przedstawiono zastosowaną metodę badawczą. Druga część zawiera rezultaty badania, czyli analizę wybranych publikacji pod kątem przyjętych założeń. Ostatnią część stanowią wnioski. Zastosowaną metodą badawczą są studia literaturowe na podstawie czasopism z bazy BazEkon jak również czasopisma „Controlling i Rachunkowość Zarządcza”. Artykuł ma walory poznawcze, ponieważ zawiera syntetyczny przegląd stanu wiedzy o balanced scorecard
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 48-58
Keywords: balanced scorecard; rachunkowość zarządcza; management accounting