Sprawozdanie finansowe jako źródło informacji dla interesariuszy restrukturyzowanego szpitala - Bauer, Kinga; Macuda, Małgorzata (Financial statement as a source of information for stakeholders of the restructured hospital, 2018)
Sprawozdanie finansowe jest najważniejszym źródłem informacji o kondycji finansowej jednostki. Może być ono również przydane dla interesariuszy restrukturyzowanych szpitali. Celem artykułu była analiza i ocena praktyk związanych z wykorzystaniem informacyjnej roli sprawozdań finansowych w procesach restrukturyzacyjnych jednostek sektora opieki zdrowotnej. Na metodę badawczą złożyły się studia literaturowe, analizy przypadków – powszechnie dostępnych (on-line) planów restrukturyzacji szpitali oraz wnioskowanie logiczne. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, iż zauważalne jest zróżnicowane podejście do udostępniania informacji finansowych w planach restrukturyzacji szpitali. Badane jednostki chętniej udostępniają obliczone wskaźniki finansowe oraz sprawozdania finansowe prognozowane dla okresów przyszłych niż sporządzone na podstawie danych historycznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 503, s. 37-47
Keywords: szpital; restrukturyzacja; sprawozdanie finansowe; interesariusze; hospital; restructuring; financial statement; stakeholders