Partnerstwo publiczno-prywatne źródłem finansowania procesu rewitalizacji - Wolińska, Dorota; Trykacz, Karolina (Public-private partnership as funding of revitalization source, 2018)
Jednym z czynników hamujących rozwój lokalny jest degradacja – zarówno obszarów miejskich, jak i wiejskich. Odpowiedzią na narastające problemy przestrzeni jest rewitalizacja, której zadaniem – w świetle ustawy o rewitalizacji – jest wyprowadzenie obszaru zdegradowanego z sytuacji kryzysowej. Jest ona zadaniem własnym gminy wykonującej je za pomocą dostępnych instrumentów, z których jednym z najistotniejszych są instrumenty finansowe. Istnieje wiele źródeł finansowania niezwykle kosztownego procesu rewitalizacji, jednak do najpowszechniejszych należą środki publiczne. Ze względu na kompleksowość procesu rewitalizacji i mnogość uczestniczących w nim podmiotów, zarówno ze środowiska publicznego, jak i podmiotów prywatnych, autorki pragną zwrócić uwagę na możliwość i problematykę łączenia środków finansowych obu tych grup. Celem artykułu jest przybliżenie przedmiotu partnerstwa publiczno-prywatnego i jego znaczenia w procesie rewitalizacji, a także ukazanie płynących z niego korzyści i istniejących zagrożeń. Przez analizę wybranych harmonogramów rzeczowo-finansowych gminnych programów rewitalizacji wskazano odsetek i rodzaj inwestycji finansowanych na mocy partnerstwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 502, s. 73-81
Keywords: partnerstwo publiczno-prywatne; rewitalizacja; public private partnership; źródła finansowania rewitalizacji; revitalization; revitalization’s sources of funding