Regionalne dysproporcje atrakcyjności wybranych miast Polski Wschodniej - Pawlik, Andrzej; Dziekański, Paweł (Regional attractiveness disparities of selected cities in Eastern Poland Macro Region, 2018)
Między krajami członkowskimi UE i regionami występują liczne różnice. Zasadnicza różnica dotyczy głównie poziomu rozwoju poszczególnych regionów. Szczególnie duże dysproporcje widoczne są w województwach Polski Wschodniej. Otwarcie kraju na zewnątrz ukazało ogólnie niski poziom konkurencyjności gospodarki naszych województw oraz niski poziom atrakcyjności miast. Powszechnie uważa się, iż za atrakcyjność odpowiadają następujące czynniki: zróżnicowanie struktur ekonomicznych regionu, dostępność komunikacyjna, istniejące zaplecze naukowo-badawcze, funkcjonujące instytucje otoczenia biznesu. Celem artykułu jest zaprezentowanie możliwości wykorzystania miary syntetycznej (metoda bezwzorcowa) do oceny i poznania przestrzennego zróżnicowania atrakcyjności miast Polski Wschodniej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 502, s. 62-72
Keywords: atrakcyjność miast; rozwój regionalny; wskaźnik syntetyczny; dochody; wydatki; attractiveness of the cities; regional development; synthetic indicator; income; expenditure