Kształtowanie przestrzennych dysproporcji konkurencyjności gmin przez miejski obszar funkcjonalny - Dziekański, Paweł; Pawlik, Andrzej (Developing spatial disproportion of the competitiveness of the communes by urban functional area, 2018)
Obszar funkcjonalny to układ przestrzenny, składający się z funkcjonalnie powiązanych terenów. Poznanie jego roli w regionie wymaga analizy relacji miasta i jego powiązań z otoczeniem. Celem artykułu jest przedstawienie dysproporcji lokalnej konkurencyjności gmin z punktu widzenia obszaru funkcjonalnego oraz zaprezentowanie możliwości wykorzystania miary syntetycznej w tym procesie. Konkurencyjność badanych gmin województwa świętokrzyskiego i KOF (Kieleckiego Obszaru Funkcjonalnego) jest słaba, na co wskazują niskie wartości miary syntetycznej. W najlepszej sytuacji w 2010 r. znalazła się Sitkówka-Nowiny (0,59), w najsłabszej Górno (0,31), w 2015 r. − Sitkówka-Nowiny (0,50) i Piekoszów (0,28). W KOF w 2010 r. poziom miary syntetycznej wynosił 0,43, w 2015 r. − 0,36. We współczesnej gospodarce miasta stanowią ośrodki zwiększonego rozwoju, w dużej mierze oddziałując na pobliskie tereny. Powstanie i rozwój miejskich obszarów funkcjonalnych wiąże się z wzajemnym przenikaniem na wielu płaszczyznach miasta i jego otoczenia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 502, s. 44-52
Keywords: miejski obszar funkcjonalny; konkurencyjność; gmina; miara syntetyczna; urban functional areas; competitiveness; municipality; synthetic measure