Weryfikacja doświadczalna anizotropowego kryterium wytrzymałości gruntów z mikrostrukturą warstwową - Tankiewicz, Matylda (Experimental verification of the anisotropic strength criterion for soils with layered microstructure, 2017)
W pracy przedstawiono wyniki badań eksperymentalnych dotyczących wytrzymałości gruntu z mikrostrukturą warstwową tj. iłu warwowego. Zaprezentowano kompleksowy opis budowy właściwości fizycznych i mechanicznych ośrodka. Uzyskane wyniki wykorzystano do kalibracji wybranych anizotropowych kryteriów wytrzymałości
Keywords: ił warwowy; anizotropia; aparat trójosiowego ściskania; wytrzymałość