Próba zastosowania metody DEA w ocenie efektywności zakładów ubezpieczeń działu II - Porębski, Dariusz (Attempt to use the DEA method in evaluating the effectiveness of insurance companies of group II, 2017)
W artykule opisano zastosowanie metody nieparametrycznej DEA (Data Envelopment Analysis) do oceny efektywności zakładów ubezpieczeń prowadzących działalność w Polsce. Na podstawie studium literatury przedstawiono ogólne założenia stosowania metody DEA. Kolejno na podstawie danych publikowanych przez Polską Izbę Ubezpieczeń z lat 2012–2015 oszacowano efektywność zakładów ubezpieczeń. Wskazano zakłady efektywne i nieefektywne w badanych latach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 500, s. 123-136
Keywords: ubezpieczyciel; efektywność; metoda DEA; insurer; efficiency; DEA