Ochrona ryzyk osobowych w ubezpieczeniach grupowych dla pracowników - Piechota, Anna (Protection of personal risk in employees group insurance, 2017)
Ochrona ryzyk osobowych jest przedmiotem oferty ubezpieczeń społecznych oraz gospodarczych. Celem opracowania jest określenie czy grupowe pracownicze ubezpieczenia na życie mogą stanowić uzupełnienie bezpieczeństwa socjalnego pracowników. W przeprowadzonym badaniu porównawczym określono, jakie są ubezpieczane ryzyka oraz rodzaj oferowanych świadczeń w pracowniczych ubezpieczeniach grupowych na życie. Wyniki przeprowadzonego badania mogą stanowić podstawę do wyciągnięcia wniosku o suplementarnej roli pracowniczych ubezpieczeń grupowych względem ubezpieczeń społecznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 500, s. 115-122
Keywords: ubezpieczenia społeczne; ubezpieczenia pracownicze; ryzyko osobowe; ubezpieczenia grupowe; social insurance; employee insurance; personal risk; group insurance