Możliwości wykorzystania wskaźników finansowych w finansach osobistych - Musiałowski, Tomasz (Possibility of the use financial ratios in personal finances, 2017)
Głównym obszarem wykorzystywania wskaźników finansowych są finanse przedsiębiorstw, jednakże od ponad trzydziestu lat trwają próby przeniesienia ich również na grunt finansów osobistych. Celem pracy jest sprawdzenie, czy istnieje możliwość wykorzystania tych badań w środowisku polskim. Badania mówiące o niskim poziomie świadomości finansowej świadczą o tym, że istnieje silna potrzeba skonstruowania prostych wskaźników finansowych, które osoby, rodziny i gospodarstwa domowe mogłyby wykorzystać do planowania swoich finansów. By były efektywne, wskaźniki te muszą być proste do obliczenia, jasne do zrozumienia i jednoznacznej interpretacji, w przeciwnym razie nie będą cieszyły się popularnością niewykształconych z zakresu finansów i ekonomii osób. Szczególnym obszarem, wymagającym stosowania wskaźników finansowych, jest obszar zarządzania zadłużeniem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 500, s. 107-114
Keywords: finanse osobiste; finanse gospodarstw domowych; wskaźniki finansowe; planowanie finansów osobistych; personal finance; household finance; personal financial planning; financial ratios