Substancje bioaktywne w produktach funkcjonalnych i ich rola w żywieniu człowieka - Olędzki, Remigiusz; Hristova, Aleksandra (Bioactive components in functional products and their role in human nutrition, 2017)
Rodzaj spożywanej żywności oraz sposób odżywiania mają istotny wpływ na rozwój psychofizyczny oraz funkcjonowanie organizmu człowieka. Rezultaty prowadzonych na świecie badań naukowych wskazują, że wiele nieodżywczych składników występujących w surowcach roślinnych i zwierzęcych ma istotny wpływ na szereg procesów zachodzących w organizmie człowieka, których prawidłowy przebieg jest niezbędnym warunkiem zachowania optymalnego stanu zdrowia. Wyniki obserwacji klinicznych potwierdzają wyraźny związek między spożywaniem określonego rodzaju pokarmów a ryzykiem występowania schorzeń cywilizacyjnych. Jak pokazują wyniki badań, odpowiednio dobrane do standardowo stosowanej diety żywnościowe produkty funkcjonalne mogą odgrywać istotną rolę w zakresie prawidłowego funkcjonowania organizmu. Celem niniejszej pracy jest przybliżenie informacji na temat właściwości i potencjalnych zastosowań składników bioaktywnych w produkcji funkcjonalnych produktów żywnościowych oraz ich roli w żywieniu człowieka
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies; 2017; Nr 1 (24); s. 40-61
Keywords: żywność funkcjonalna; związki bioaktywne; drobnoustroje probiotyczne; dodatki do żywności; functional food; bioactive compounds; probiotic microorganisms; food additives