Aplikacje m-zdrowia. Część 1 - Baranek, Natalia; Lesiów, Tomasz; Biazik, Ewa (M-health applications. Part 1, 2017)
Sposobem na utrzymanie zdrowia i dobrej kondycji fizycznej jest stosowanie zasad racjonalnego odżywiania, które uwzględniono w piramidzie żywności. Jednakże w dobie globalnego stosowania Internetu oraz chęci otrzymania natychmiastowej odpowiedzi na jakiekolwiek zapytanie na temat odżywania się, zakupywanych produktów żywnościowych, składników w nich zawartych, diety i aktywności fizycznej coraz częstszym źródłem tych informacji stają się aplikacje mobilne zdrowia. Celem pierwszej części artykułu było przedstawienie i scharakteryzowanie dostępnych w Polsce aplikacji m-zdrowia. Aplikacje na telefony komórkowe, jak: FatSecret, Endomondo, Water Drink Reminder, Zdrowe zakupy, MyPlate, Fitatu, My Net Diary oraz Dieta dla super lenia, to jedne z najczęściej pobieranych i najwyżej ocenianych aplikacji m-zdrowia. Dzięki programom na urządzenia mobilne można kontrolować spożywane posiłki, sprawdzać, ile dostarczyło się organizmowi witamin, składników mineralnych, węglowodanów, białek czy tłuszczów
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies; 2017; Nr 1 (24); s. 9-26
Keywords: aplikacje m-zdrowia; racjonalne odżywianie; zdrowy styl życia; m-health applications; rational nutrition; healthy lifestyle