Wpływ rezerw techniczno-ubezpieczeniowych na wynik finansowy zakładów ubezpieczeń w Polsce w latach 2001-2015 - Pobłocka, Agnieszka; Spigarska, Ewa (The influence of technical and insurance reserves on financial results of insurance companies in Poland in 2001-2015, 2017)
Zakłady ubezpieczeń i zakłady reasekuracji obligatoryjnie tworzą rezerwy techniczno-ubezpieczeniowe. Zmiana stanu tych rezerw jest jedną z podstawowych kategorii wpływającą bezpośrednio na wynik techniczny zakładów ubezpieczeń. Celem artykułu jest zaprezentowanie ujęcia zmiany stanu rezerw techniczno-ubezpieczeniowych w sprawozdawczości finansowej zakładów ubezpieczeń i zakładów reasekuracji oraz przedstawienie, jak zmiana stanu rezerw techniczno-ubezpieczeniowych wpływała na wynik finansowy zakładów ubezpieczeń i zakładów reasekuracji w Polsce w latach 2001-2015. Do przeprowadzania analiz wykorzystano materiał wtórny – zagregowane dane finansowe z roczników rynku ubezpieczeń publikowane przez Komisję Nadzoru Finansowego
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2017, Nr 4 (33), s. 73-88
Keywords: zakłady ubezpieczeń; rezerwy techniczno-ubezpieczeniowe; zmiana stanurezerw techniczno-ubezpieczeniowych; wynik techniczny; insurance companies; technical provisions; change in technical provisions; balanceon technical account