Podstawy koncepcji analizy przedwdrożeniowej dla systemów zarządzania treścią w przedsiębiorstwie - Wójtowicz, Radosław (The principles of the concept of the pre-implementation analysis for the content management systems in the enterprise, 2017)
W artykule zaprezentowano podstawy ogólnej koncepcji analizy przedwdrożeniowej w odniesieniu do systemów zarządzania treścią w organizacji. Jest ona przede wszystkim wynikiem badań literaturowych oraz doświadczeń praktycznych autora. Podstawowym celem artykułu jest zaprezentowanie wybranych aspektów ogólnej koncepcji metodyki analizy przedwdrożeniowej stosowanej w przypadku systemu klasy Enterprise Content Management (ECM). Elementy tej koncepcji zostały pozytywnie zweryfikowane praktycznie w kilku średnich przedsiębiorstwach przemysłowo-handlowych. Należy zaznaczyć, że w literaturze na temat zastosowań systemów IT wciąż brakuje próby systemowego podejścia do kwestii implementacji systemów klasy ECM. Niniejszy artykuł stanowi próbę przynajmniej częściowego wypełnienia tej luki. W pierwszej części artykułu zaprezentowane zostaną najważniejsze pojęcia z opisywanego obszaru. Zasadniczą treść artykułu stanowi część druga, w której zawarty jest opis proponowanego podejścia do analizy przedwdrożeniowej uzupełniony przykładami opartymi na studium przypadku
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 3 (45), s. 119-129
Keywords: zarządzanie treścią; system klasy ECM; zarządzanie projektami informatycznymi; metodyka wdrożeniowa; Enterprise Content Management; ECM system; IT-projects management; implementation methodology