Weryfikacja kwalifikacji informatycznych - Szyjewski, Zdzisław (Verification of IT qualifications, 2017)
Niektóre umiejętności i kwalifikacje mają charakter uniwersalny i są wykorzystywane na różnych stanowiskach pracy w wymaganym zakresie. Kwalifikacje informatyczne mają taki charakter i w związku z tym zakres wiedzy i umiejętności korzystania z nowych technologii informatycznych zależy od wykonywanej pracy na danym stanowisku. Profesjonalny informatyk stosujący rozwiązania informatyczne na potrzeby klienta powinien mieć większe kwalifikacje informatyczne niż użytkownik opracowywanego rozwiązania. Weryfikacja posiadanych kwalifikacji informatycznych w celu prawidłowego obsadzenia stanowisk pracy jest kluczowa. W artykule przeprowadzono badania opinii środowiska informatyków na temat systemu weryfikowania i certyfikowania kwalifikacji informatycznych. Wyniki badania są zaskakujące, gdyż opinia środowiska na temat potrzeby systemu weryfikacji kwalifikacji informatycznych jest bardzo wstrzemięźliwa
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 3 (45), s. 109-118
Keywords: kwalifikacje informatyczne; certyfikacja; IT skills; IT certification