System III platformy jako kolejny etap rozwoju systemów informatycznych wspierających przedsiębiorstwo - Sitarska-Buba, Monika (3rd platform systems as the next stage of development of IT systems supporting a company, 2017)
Strategia digitalizacji przedsiębiorstw warunkuje zmiany zarówno w systemach IT, jak i w sposobach działania przedsiębiorstw. Jednym z kierunków rozwoju współczesnych aplikacji informatycznych są systemy III platformy, które integrują technologie wspierające media społecznościowe i mobilne, analizę danych oraz technologie chmury obliczeniowej. Celem artykułu jest prezentacja struktury systemów III platformy, omówienie poszczególnych technologii składowych oraz ich znaczenia dla tej klasy systemów. Systemy III platformy w swojej strukturze narzucają integrację w warstwie procesów biznesowych, usług oraz infrastruktury, kładąc nacisk na efekt synergii poszczególnych technologii. Wielopłaszczyznowa integracja technologiczna umożliwia tworzenie systemów biznesowych, które odpowiadają na wyzwania rynku globalnego, rozproszonego i generującego terabajty danych. Implementując kluczowe technologie i zapewniając bezpieczeństwo transakcji, systemy III platformy mogą efektywnie wspierać decydentów w procesach zarządzania
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 3 (45), s. 92-108
Keywords: social; mobile; analytics; cloud; SMAC; systemy III platformy; bezpieczeństwo; 3rd platform systems; security