Prosumencki potencjał seniorów – stan obecny i perspektywy. Wyniki badań rynku polskiego - Leszczyńska, Maja; Łopaciński, Karol (Seniors’ prosument potential – current state and prospects. Results of research of the Polish market, 2017)
Współczesna ekonomia kształtuje się w warunkach globalizacji, popularyzacji nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych oraz rozwoju społeczeństwa wiedzy. Rozwój Internetu i technologii mobilnych sprawił, iż konsumenci i organizacje funkcjonują w ramach sieci o coraz większym, często globalnym zasięgu, a także wspólnie generują wartość dodaną poprzez wymianę dóbr i usług oraz współpracę, bazując na nieznanych do niedawna modelach współdzielenia oraz kokreacji. Współcześni konsumenci odgrywają w tych modelach kluczową rolę jako tzw. prosumenci. Prosument to świadomy i aktywny konsument, który wyklucza bierne zachowanie się w stosunku do oferowanego dobra oraz chce mieć rzeczywisty wpływ na ofertę rynkową. W związku z tym często jest współtwórcą dóbr czy usług, jak również jest włączany przez przedsiębiorstwa w procesy ich projektowania i modyfikacji. W tym kontekście w ramach artykułu scharakteryzowany zostanie potencjał prosumencki polskich seniorów
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 3 (45), s. 80-91
Keywords: prosumpcja; platforma ICT; rynek usług; osoby starsze; prosumtion; ICT platforms; services market; seniors