Możliwości wykorzystania technologii blockchain w obszarze edukacji - Dudek, Dariusz (Possibilities of using blockchain technology in the area of education, 2017)
Obecnie coraz więcej słyszy się na temat interfejsów konwersacyjnych, wirtualnej i rozszerzonej rzeczywistości, Internetu rzeczy, Big Data, a także nowych zastosowań sztucznej inteligencji. Lecz prawdziwą uwagę przykuwa technologia blockchain, która niebawem może diametralnie zrewolucjonizować funkcjonowanie organizacji, także tych działających w sektorze edukacji. W artykule opisano zalety oraz możliwości zastosowania blockchain w różnych obszarach i sektorach gospodarki. Celem artykułu jest przedstawienie korzyści z użycia rozwiązań bazujących na technologii blockchain i ukazanie ich przewagi nad aktualnie dostępnymi rozwiązaniami internetowymi, szczególnie w obszarze edukacji. Opierając się na studiach literaturowych, skoncentrowano się na implementacji rozwiązań bazujących na technologii blockchain w jednostkach edukacyjnych na świecie oraz nakreślono prognozę jej dalszego rozwoju
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 3 (45), s. 55-65
Keywords: blockchain; edukacja; technologie informacyjne; bitcoin; rozproszone bazydanych; education; information technology; distributed databases