System Centralnej Informacji o Postępowaniach Sądowych i Egzekucyjnych – zarys koncepcji - Chomiak-Orsa, Iwona; Greńczuk, Andrzej (Central Information about Court Proceedings and Enforcement Proceedings – concept outline, 2017)
W niniejszym artykule przedstawiono koncepcję modelu architektury Centralnej Informacji o Postępowaniach Sądowych i Egzekucyjnych (CIPSE), której zadaniem powinno być zebranie informacji o toczących się postępowaniach sądowych i egzekucyjnych, a następnie udostępnienie odpowiednich zbiorów informacyjnych dedykowanym odbiorcom. Koncepcja zakłada bieżącą synchronizację danych i przygotowanie danych do dalszej obróbki. W artykule przedstawiono również koncepcję architektury systemu, który pozwoliłby na zautomatyzowanie oraz udoskonalenie bieżącego korzystania z informacji o postępowaniach sądowych i egzekucyjnych. Ponieważ zaproponowana w artykule koncepcja CIPSE nie ma odwzorowania w przepisach prawnych, autorzy artykułu wskazują na kierunki oraz zarys zmian przepisów prawnych, które mogłyby sformalizować oraz umożliwić jej wprowadzenie
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 3 (45), s. 33-43
Keywords: CIPSE; postępowanie egzekucyjne; postępowanie sądowe; prawo; system informatyczny; court proceedings; enforcement proceedings; law; IT system