Diagnoza wykorzystania Big Data w organizacjach – wybrane wyniki badań - Bartuś, Kamila; Batko, Kornelia; Lorek, Paweł (Diagnose of using Big Data in organizations – selected results of research, 2017)
Celem artykułu była identyfikacja sposobów i obszarów wykorzystania danych Big Data w przedsiębiorstwach w oparciu o wyniki badań bezpośrednich. W artykule omówiono specyfikę dużych zbiorów danych – Big Data oraz zaprezentowano systemy Business Intelligence jako narzędzia ich analizy. W dalszej części zaprezentowano wyniki badań dotyczące wykorzystania Big Data w organizacjach. Badanie opiera się na: 1) krytycznej analizie literatury przedmiotu dotyczącej Big Data, 2) analizie przypadków wykorzystania BD w działalności różnych organizacji i na 3) prezentacji wybranych wyników badań ankietowych dotyczących wykorzystania tego rozwiązania informatycznego w organizacjach. W ramach projektu badawczego przeprowadzono badania, które miały charakter bezpośredni i były wykonane za pomocą kwestionariusza ankietowego. Badaniami objęto firmy z branży produkcyjnej, usługowej oraz handlowej
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2017, Nr 3 (45), s. 9-20
Keywords: big data; business intelligence; strategia organizacji; zbiory danych; organization strategy; data sets