Analiza elementów kultury organizacyjnej w zarządzaniu projektem w sieci - Pachura, Aneta (Analysis of organizational culture elements in network project management, 2018)
Celem podjętych w opracowaniu rozważań jest interpretacja wybranych elementów kultury organizacyjnej z perspektywy przyjętych oryginalnie trzech etapów ewolucji zarządzania projektem: zarządzania „wewnątrz” organizacji, zarządzania projektem „międzyorganizacyjnym” i „efemerycznym”. Podstawę analiz zaprezentowanych w niniejszym tekście stanowiły wyniki badań eksperckich przeprowadzonych zgodnie z procedurą badawczą techniki heurystycznej „Philips 66”. Wyodrębniony zbiór dziesięciu czynników opisujących i wzmacniających kulturę organizacyjną, o szczególnym znaczeniu dla rozwoju innowacji w środowisku sieciowym, poddano reinterpretacji wobec środowiska sieci relacji. Przestrzeń dla rozwoju sieci relacji stanowiło: środowisko organizacyjne pojedynczej organizacji, środowisko „pomiędzy” granicami dwóch lub więcej organizacji oraz środowisko „nowoutworzone”, dotąd niesformalizowane. Na podstawie przeprowadzonych analiz można wnioskować o odrębności, niejednoznaczności i heterogeniczności zbioru czynników opisujących oraz wzmacniających kulturę organizacyjną w zarządzaniu projektem w sieci
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 1, s. 23-29
Keywords: kultura organizacyjna; elementy kultury organizacyjnej; zarządzanie projektem w sieci; organizational culture; organizational culture elements; network project management