Innowacje technologiczne aktywizujące elastyczność implementacyjną w opinii polskich wytwórców – postulowany kierunek zmian - Nogalski, Bogdan; Niewiadomski, Przemysław (Technological innovations activating implementation flexibility in the opinion of Polish manufacturers – postulated direction of changes, 2018)
Zasadniczym celem prezentowanej publikacji jest opracowanie zestawu kluczowych – z punktu widzenia elastyczności implementacyjnej polskich przedsiębiorstw wytwórczych sektora maszyn rolniczych – innowacji technologicznych oraz ustalenie, w jakim zakresie implementują je wytwórcy. Osiągnięcie tak sformułowanego celu wymaga zrealizowania zadań szczegółowych, do których zaliczono: •• Na płaszczyźnie teoretycznej – analizę piśmiennictwa pozostającego w bezpośredniej relacji z tematem badań; znajdzie to swój wyraz w zestawie – zidentyfikowanych w literaturze przedmiotu – obszarów innowacji technologicznych. •• Na płaszczyźnie teoretyczno-projektowej – poszukiwanie odpowiedzi na pytania: Jak innowacje technologiczne rozumieją polscy wytwórcy sektora maszyn rolniczych oraz które według nich są kluczowe z punktu widzenia elastyczności implementacyjnej? (zamiarem autorów jest dyskusja wśród celowo dobranych ekspertów – reprezentantów sektora – nakierowana na opracowanie definicji oraz teoretycznego modelu odzwierciedlającego rodzaje innowacji technologicznych determinujących ową elastyczność). •• Na płaszczyźnie empirycznej – ustalenie poziomu implementacji poszczególnych rodzajów innowacji technologicznych, a także odpowiedź na pytanie, które z wymienionych innowacji i z jakim skutkiem podejmują wytwórcy, dążąc do wyższego poziomu elastyczności
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 1, s. 13-22
Keywords: innowacje technologiczne; elastyczność implementacyjna; technologia wytwarzania; teoria okazji; sektor producentów maszyn rolniczych; technological innovations; implementation flexibility; manufacturing process; opportunity theory; agricultural machinery manufacturers sector