Proces otwartej innowacji – operacjonalizacja koncepcji - Mielcarek, Paweł (Open innovation process – operationalization of the concept, 2018)
Koncepcja otwartej innowacji została przyjęta z dużym zainteresowaniem przez praktyków i badaczy, jednak na poziomie operacyjnym propozycja Henry’ego Chesbrougha jest w znacznym stopniu uproszczona. W koncepcji nie uwzględniono specyfiki modelu otwartej innowacji, w tym koncentracji na budowie relacji z otoczeniem, integracji bazy zasobowej z zasobami zewnętrznymi, czy też zmian w zakresie modelu biznesowego organizacji. Celem artykułu jest przedstawienie szczegółowej mapy procesu otwartej innowacji, obejmującego konfigurację poszczególnych działań, który oparty zostanie na założeniach modelu otwartej innowacji i stanowić będzie jej rozszerzenie oraz uzupełnienie. Zaprezentowany autorski model odnosi się do trzech poziomów funkcjonowania organizacji: strategicznego, regulacyjnego oraz operacyjnego, składa się z czterech głównych etapów i z dwudziestu trzech powiązanych działań
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 1, s. 7-12
Keywords: proces; otwarta innowacja; proces otwartej innowacji; organizacja; process; open innovation; open innovation process; organization