Zarządzanie transgranicznym obszarem metropolitalnym na przykładzie Trinational Eurodistrict Basel - Konopińska, Natalia (Governance in cross-border metropolitan region: the example of Trinational Eurodistrict Basel, 2017)
W Unii Europejskiej następuje jakościowa zmiana funkcji granic, które przestają odgrywać rolę barier i stają się miejscami integracji, o czym najlepiej świadczy przykład transgranicznego metropolitalnego regionu Trinational Eurodistrict Basel (TEB). Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie procesu powstania i rozwoju, a także szczegółowa analiza struktury organizacyjnej omawianego regionu metropolitalnego. W rozwoju TEB wyróżniono kilka etapów: rozpoznawczy, instytucjonalizacji, pogłębienia współpracy oraz programowania. Strukturę organizacyjną badanego obszaru określono jako liniową, smukłą, jednowymiarową strukturę funkcjonalną. Na podstawie realizowanego na obszarze TEB projektu Regio S-Bahn Basel pokazano problemy występujące na francusko-niemiecko-szwajcarskim pograniczu. Opracowanie bazuje na analizie danych wtórnych (desk research), m.in. raportów analitycznych, danych statystycznych oraz źródeł internetowych
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2017, Nr 4 (16), s. 176-189
Keywords: obszar metropolitalny; struktura zarządzania; metropolitan area; governance structure