Implementacja World Class Manufacturing w przedsiębiorstwie produkcyjnym na rynku polskim - Piasecka-Głuszak, Agnieszka (Implementation of World Class Manufacturing in a production company on the Polish market, 2017)
World Class Manufacturing (WCM), czyli produkcja klasy światowej (inna nazwa „produkcja na światowym poziomie”) to zintegrowany system zarządzania, który pozwala na osiągnięcie najwyższego poziomu doskonałości międzynarodowej produkcji, uzyskanie cztery razy zero, tzn.: zero marnotrawstwa, zero wypadków, zero defektów/usterek/ braków oraz zero awarii. Celem artykułu było przedstawienie głównych założeń, filarów, jak również metodologii wdrożenia WCM w przedsiębiorstwie produkcyjnym na rynku polskim. Praca składa się z dwóch części: teoretycznej i empirycznej. W pierwszej zaprezentowano główne założenia, cele, korzyści i metodologię systemu WCM, w drugiej zaś w formie studium przypadku przedstawiono pierwszy etap wdrożenia WCM w jednym z przedsiębiorstw produkcyjnych na rynku polskim
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2017, Nr 4 (16), s. 52-65
Keywords: produkcja klasy światowej; lean manufacturing; kaizen; World Class Manufacturing (WCM); narzędzia lean; world class production; lean tools