Problemy multikulturowe w biznesie międzynarodowym - Skulski, Przemysław (Multi-cultural problems in international business, 2017)
Brak stabilności charakterystyczny dla pierwszych dwóch dekad XXI wieku często wiązany jest ze zjawiskiem wielokulturowości. Pojęcie to jest interpretowane i oceniane w bardzo różny sposób, stając się osią wielu współczesnych sporów. Z perspektywy biznesu międzynarodowego multikulturalizm, podobnie jak większość zjawisk, należy rozpatrywać w kategorii szans i zagrożeń dla rozwoju firmy. Różnorodności kulturowej nie należy się obawiać, trzeba ją poznać, co pozwala na osiąganie lepszych efektów. Służą temu działania podejmowane w celu poznania i zrozumienia różnic kulturowych, takie jak treningi kulturowe czy badanie dystansu psychicznego do zagranicy. Należy także zwrócić uwagę, że w kontekście wydarzeń politycznych i społecznych, jakie obserwuje się w ostatnich latach (napływ uchodźców do Europy, zagrożenie atakami terrorystycznymi), idea multikulturowości spotyka się z krytyką. Wydaje się, że rzeczywiście wymaga ona głębokiej korekty, szczególnie w jej europejskim wydaniu, co może także istotnie wpłynąć na prowadzone działania biznesowe
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2017, Nr 4 (16), s. 22-35
Keywords: wielokulturowość; korporacje transnarodowe; multiculturalism; transnational corporations