Niepewność i nieprzewidywalność w łańcuchu dostaw – rozważania teoretyczne - Marzantowicz, Łukasz (Management Sciences, 2017)
Celem artykułu jest określenie, w jaki sposób sytuacje wywołane przez niepewność i zdarzenia incydentalne (przygodne) wpływają na funkcjonowanie łańcuchów dostaw. Bazując na rozważaniach teoretycznych, przedstawiono znaczenie pojęć niepewności i nieprzewidywalności (w tym podobieństw i różnic semantycznych). Wykorzystując metodę dedukcji i poszerzając zakres rozważań teoretycznych oraz przeglądu literatury, ustalono obszary niepewności i nieprzewidywalności, które mogą oddziaływać na sposób funkcjonowania łańcucha dostaw i jego strukturę. Określono obszary wpływu niepewności i nieprzewidywalności na łańcuch dostaw na podstawie istoty funkcjonowania łańcucha dostaw. W rezultacie wytypowano i zdefiniowano dwa aspekty wpływu niepewności i nieprzewidywalności (aspekt probabilistyczny i deterministyczny) na funckjonowanie łańcucha dostaw, popierając rozważania wskazaniem źródeł pochodzenia czynników zmiennych. Artykuł ma charakter teoriopoznawczy i jednocześnie stanowi głos w ewentualnej dyskusji
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 2 (31), s. 62-70
Keywords: niepewność; nieprzewidywalność; łańcuch dostaw; wpływ niepewności na łańcuch dostaw; uncertainty; unpredictability; supply chain; the impact of uncertainty on the supply chain