Organizacja procesów zakupowych a wzrost strategicznej rangi zakupów – wyniki badań - Hadaś, Łukasz; Ragin-Skorecka, Katarzyna (Organisation of procurement processes vs. increase of strategic procurement importance – research results, 2017)
W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych dotyczących aktualnej praktyki organizacji procesów zakupowych w organizacjach gospodarczych oraz nakreślono kierunki zmian następujących w kontekście obserwowanego wzrostu rangi zaopatrzenia. Próba badawcza objęła 101 podmiotów stanowiących zarówno przedsiębiorstwa krajowe, jak i zagraniczne koncerny. Uzasadnieniem podjęcia badań jest brak systematycznych analiz z obszaru zakupowego oraz zapotrzebowanie na tego typu informacje płynące z praktyki gospodarczej. W artykule przedstawiono, w jaki sposób realizowane są zakupy w przedsiębiorstwach, jaka jest ich rola, jakie są wykorzystywane strategie zakupowe, a także sposób, w jaki dzieli się asortyment na pozycje zakupowe. Zaprezentowano również działania planowane przez menedżerów w najbliższych 2-3 latach w obszarze zakupów
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 2 (31), s. 40-46
Keywords: zakupy zaopatrzeniowe; strategie zaopatrzenia; rola zakupów w przedsiębiorstwie; forma organizacji zakupów w przedsiębiorstwie; procurement; procurement strategy; role of procurement in the enterprise; organization of purchases in the enterprise