Rozwój innowacji otwartych w świetle strategii zarządzania łańcuchem dostaw - Ocicka, Barbara (Open innovations development in the light of supply chain management strategies, 2017)
Celem artykułu jest określenie roli poszczególnych rodzajów innowacji otwartych w świetle strategii zarządzania łańcuchem dostaw. Podstawą prowadzenia rozważań i formułowania wniosków są wyniki kwerendy źródeł i badania pt. „Innowacje w zarządzaniu łańcuchem dostaw”, które przeprowadzono wśród 202 dużych przedsiębiorstw produkcyjnych w Polsce w 2016 r. W kolejnych częściach artykułu skoncentrowano uwagę na rozwoju innowacji w perspektywie łańcucha dostaw, metodologii i rezultatach badania. Wyniki kwerendy źródeł i badania pozwoliły sformułować wnioski, iż głównymi partnerami przedsiębiorstw produkcyjnych w rozwoju innowacji są dostawcy bezpośredni (pierwszego szczebla), a współpraca najczęściej ma na celu współtworzenie innowacji produktowych. Najwięcej projektów zorientowanych na innowacje otwarte realizują przedsiębiorstwa wskazujące jako główny cel zarządzania łańcuchem dostaw wydajność i redukcję kosztów
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 2 (31), s. 33-39
Keywords: zarządzanie łańcuchem dostaw; strategie łańcuchów dostaw; innowacje otwarte; supply chain management; supply chain strategies; open innovations