Innowacyjność jako złożony obszar eksploracji naukowej: przegląd badań - Ingram, Monika (Innovativeness as a complex area of scientific exploration: review studies, 2017)
Celem opracowania jest przedstawienie stanu badań nad innowacyjnością jako wymiaru orientacji przedsiębiorczej na tle innych badań nad tym zjawiskiem. Cel osiągnięto dzięki przeglądowi artykułów dotyczących innowacyjności w najbardziej prestiżowych czasopismach. Ukazano złożoność ujmowania przez badaczy zjawiska innowacyjności i wykazano zasadność prowadzenia prac porządkujących wiedzę o nim. Dostrzeżono, że innowacyjność analizowano w połączeniu z poszukiwaniem szans, adaptacją i absorpcją innowacji opracowanych przez konkurentów, działalnością eksploracyjną i eksploatacyjną, będącymi kluczowymi nośnikami przedsiębiorczości. Wskazano, iż problematykę innowacyjności poddawano analizom również w związku z podejmowaniem ryzyka i proaktywnością
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 2 (31), s. 25-32
Keywords: innowacyjność; orientacja przedsiębiorcza; przedsiębiorczość; innovativeness; entrepreneurial orientation; entrepreneurship