Globalne i lokalne strategie logistyczne w międzynarodowych łańcuchach dostaw - Witkowski, Jarosław (Global and local logistics strategies in international supply chains, 2017)
Głównym celem artykułu jest identyfikacja szans i zagrożeń w związku z zachowaniem spójności celów, metod i środków globalnych oraz lokalnych strategii logistycznych przy konieczności poszukiwania równowagi między integracją międzynarodowych łańcuchów dostaw a dostosowaniem jego ogniw do lokalnych uwarunkowań rynkowych. W procesie identyfikacji wyzwań rozwojowych wobec globalnych łańcuchów dostaw można wykorzystać tradycyjną analizę strategiczną organizacji i jej otoczenia. Zróżnicowanie lokalnych uwarunkowań strategii logistycznych w sektorach rozproszonych B2C przedstawiono na przykładzie corocznego raportu z badań na temat handlu elektronicznego w Europie w roku 2016. W celu wskazania problemów zarządczych z globalną integracją i lokalnym dostosowaniem strategii logistycznych międzynarodowego łańcucha dostaw w sektorze B2B opisano przypadek Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź SA
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2017, Nr 2 (31), s. 4-11
Keywords: strategia logistyczna; globalizacja; procesy zarządzania strategicznego; logistics strategy; globalisation; global supply chains