Projekt kodeksu urbanistyczno-budowlanego z dnia 30 września 2016 roku. Szanse i zagrożenia - Stanek, Leszek (The project of Urbanization and Construction Code of September 30; 2016. Opportunities and risks, 2018)
Celem kodeksu urbanistyczno-budowlanego jest uporządkowanie procesów inwestycyjnych w powiązaniu z ukształtowaniem zasad ładu przestrzennego i ujednoliceniem polskich przepisów prawnych. Analiza treści kodeksu oraz porównanie z obowiązującymi ustawami, rozporządzeniami i skutkami dotychczasowych działań w przestrzeni wskazują na potrzebę jego korekty. Konieczne jest w nim dostosowanie do struktur i kompetencji organów administracji publicznej, wyraźne określenie odpowiedzialności zawodowej projektantów oraz urzędników, zwrócenie większej uwagi na niektóre aspekty ładu przestrzennego. Celem artykułu jest ukazanie niektórych przewidywanych skutków wejścia w życie kodeksu i sformułowanie propozycji jego skorygowania oraz uzupełnienia (wnioski). Analiza sposobu działań w zagospodarowaniu przestrzennym wskazuje na potrzebę zmiany obowiązującej hierarchii systemu planowania, wzmocnienia jego podbudowy ekonomicznej i ściślejszego skoordynowania obowiązujących przepisów prawnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 504, s. 112-119
Keywords: zasady techniki prawodawczej; struktura i hierarchia planowania przestrzennego; ład przestrzenny; principles of legislative technique; structure and hierarchy of spatial planning; spatial order