Ekonomiczne aspekty decyzji planistycznych na przykładzie miasta Wrocławia - Hełdak, Maria; Płuciennik, Monika (Economic aspects of local spatial development plan based on the example of Wroclaw, 2018)
Wejście w życie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego pociąga za sobą skutki ekonomiczne, które określane są w Polsce w prognozie skutków finansowych, gdzie przewidywane są dochody własne oraz koszty obciążające budżet gminy. W badaniach analizowano koszty realizacji tych ustaleń dotyczących terenu na północy Wrocławia, w dzielnicy Psie Pole, w obrębach geodezyjnych Lipa Piotrowska i Widawa. Jest to przestrzeń stanowiąca w większości użytki rolne, a rozwój zabudowy i uporządkowanie obecnego stanu zagospodarowania wymaga budowy urządzeń infrastruktury technicznej i społecznej. Prognozowane koszty realizacji planów miejscowych dotyczących północy miasta Wrocławia oznaczają znaczne wydatki, jakie musi ponieść Gmina Wrocław na budowę kanalizacji i dróg gminnych. Zajmowanie nowych terenów pod zabudowę i dostosowanie infrastruktury do istniejącego już zainwestowania wiąże się z przejęciem przez miasto Wrocław nieruchomości, na których planowana jest realizacja zadań publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 504, s. 64-71
Keywords: plan miejscowy; skutki finansowe uchwalenia planu; koszty rozwoju zabudowy; local spatial development plan; financial effects of urbanization; development costs