Połączenie funkcji turystycznej z przemysłową w marokańskim mieście Agadir - Gonda-Soroczyńska, Eleonora; Wysmułek, Joanna (Connecting the tourist and industrial function in the Moroccan city of Agadir, 2018)
W opracowaniu zwrócono uwagę na nietypowe marokańskie miasto Agadir, siedzibę administracyjną regionu Sus-Massa, położone w południowym Maroku, nad Oceanem Atlantyckim. Od 1914 roku jest to ważny port Maroka. Obecnie, przy funkcjonującym przemyśle rybnym i cementowym, to także prężnie działający ośrodek turystyczny, posiadający duży potencjał, wykazany w prowadzonych badaniach. W 1960 roku miasto nawiedziło trzęsienie ziemi, w wyniku którego w ciągu 15 sekund zostało prawie doszczętnie zniszczone. Agadir w całości odbudowano. Urbanistycznie podobne jest do współcześnie budowanych osiedli europejskich. Dlatego nie ma ono typowo marokańskiego charakteru ani zabytków. Od początku swego istnienia był to prężnie działający ośrodek połowów i przetwórstwa rybnego. Badania wskazują, iż pomimo odmienności i różnorodności występujących w nim funkcji możliwe było – i jest – połączenie funkcji przemysłowej z turystyczną oraz dowodzą, że nie muszą się one wzajemnie wykluczać
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 504, s. 43-53
Keywords: Agadir; Maroko; funkcja przemysłowa; funkcja turystyczna; połączenie funkcjonalne; Morocco; industrial function; tourist function; functional connection