Wykorzystanie dynamicznych modeli panelowych w badaniach z zakresu finansów przedsiębiorstw na przykładzie modelowania transakcyjnej rezerwy płynności - Mirota, Fryderyk; Nehrebecka, Natalia (Dynamic panel data models in corporate finance research on the example of cash holdings, 2017)
Celem artykułu jest porównanie jakości oszacowań otrzymywanych w wyniku zastosowania estymatorów dynamicznych modeli panelowych w odniesieniu do badań z zakresu finansów przedsiębiorstw na przykładzie transakcyjnej rezerwy płynności oraz przedstawienie praktycznych wskazówek dla autorów artykułów empirycznych, służących poprawie jakości estymacji rozważanych przez nich modeli. Porównanie oszacowań przeprowadzono na podstawie symulacji Monte Carlo, wykorzystujących dane o spółkach notowanych na GPW w latach 1999-2012. Wykazano, iż długość panelu oraz występowanie korelacji między efektem indywidualnym podmiotu a początkowymi wartościami zmiennej objaśnianej determinują wybór adekwatnej metody estymacji
Ekonometria = Econometrics, 2017, Nr 4 (58), s. 37-61
Keywords: Monte Carlo simulation; transakcyjna rezerwa płynności; dynamiczne modele panelowe; symulacje Monte Carlo; dobór adekwatnej metody estymacji; corporate cash holdings; dynamic panel data; selectionof adequate estimation method