Ocena wpływu tematyki badania oraz organizacji procesu badawczego na poziom wskaźnika braku odpowiedzi – porównanie podejść analitycznych - Rószkiewicz, Małgorzata (Assessing the impact of research topics and research process organization on the level of nonresponse rate – comparison of analytical approach, 2017)
W artykule zbadano możliwości analityczne i walory poznawcze w oszacowaniu wielkości efektu wpływu organizacji procesu badawczego na poziom wskaźnika braku odpowiedzi na podstawie historii kontaktów w badaniu polskich gospodarstw domowych. Odrębnie przeanalizowano uwarunkowania braku kontaktu oraz odmowy odpowiedzi. W ramach różnych rozwiązań analitycznych dokonano oceny wielkości efektu netto za pomocą prostego porównania podzbiorowości uczestniczących i odmawiających lub niedostępnych, a także wykorzystano technikę dopasowania próby według cech, posługując się modelem regresji logistycznej oraz modelem hybrydowym w szacowaniu indeksu skłonności oraz transformacją przestrzeni wielowymiarowej w skalar według wielowymiarowej analizy korespondencji. Najlepsze dopasowanie porównywanych grup osiągnięto według modelu logitowego oraz według wielowymiarowej analizy korespondencji
Ekonometria = Econometrics, 2017, Nr 4 (58), s. 9-21
Keywords: wskaźnik braku odpowiedzi; błąd braku realizacji; efekt procesu badawczego; nonresponse-rate; noncooperation-rate; effect of research process