Aspekty materialnoprawne wpisu do rejestru przedsiębiorców telekomunikacyjnych – zagadnienia wybrane - Trela, Anna (Substantive aspects of the entry to the register of telecommunictions entrepreneurs ‒ chosen problems, 2017)
Artykuł dotyczy działalności regulowanej, a w szczególności wpisu do rejestru działalności przedsiębiorców telekomunikacyjnych. Autorka zwraca uwagę, że pomimo upływu wielu lat od wejścia w życie Ustawy z 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej instytucja ta nadal wywołuje wiele kontrowersji. W opracowaniu odniesiono się do kwestii natury ogólnej, tj.: rozumienia pojęcia „działalność regulowana” oraz problemu kwalifikowania wpisu do rejestru działalności regulowanej jako środka funkcji reglamentacyjnej. Zmiana zadań i kompetencji organów administracji publicznej w nowych warunkach gospodarczych stwarza konieczność rewizji poglądów na temat klasyfikacji funkcji organów administracji publicznej przyjętych w systemie gospodarki nakazowo-rozdzielczej. Druga część opracowania dotyczy problematyki charakteru prawnego wpisu do rejestru przedsiębiorców telekomunikacyjnych oraz zasad jego dokonywania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 495, s. 158-173
Keywords: działalność regulowana; telekomunikacja; rejestr przedsiębiorców telekomunikacyjnych; regulated activity; telecommunications; register of telecommunications entrepreneurs