Uwagi o niezależności francuskiego urzędu regulacyjnego w sektorze telekomunikacyjnym i sądowej kontroli jego decyzji - Gola, Jan (Remarks on the independence of the French telecommunications sector regulatory office and judicial review of its decisions, 2017)
Artykuł dotyczy działalności Autorité de régulation des communications électroniques et des postes (dalej: ARCEP). Omówione zostały decyzje związane z regulacją rynku sektora telekomunikacyjnego we Francji. Przedstawiono strukturę ARCEP, a także wskazano na system sądowej kontroli decyzji tego organu. Zwrócono uwagę na skuteczność francuskiego systemu regulacyjnego oraz na sprawnością działania ARCEP. Zaznaczono, że funkcjonowanie gospodarki we Francji wymaga rozbudowanego i przejrzystego systemu utrzymania prawidłowości działań organów regulacyjnych. Stworzenie i zapewnienie skuteczności takiego systemu należy uznać za jeden z fundamentów współczesnego demokratycznego państwa prawa, gwarantujący realizację zasad legalności oraz wolności gospodarczej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 495, s. 47-54
Keywords: telekomunikacja; regulacja; niezależność; poczta; prawo francuskie; telecommunications; regulation; independence; postal services; French law